H ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη σε συχνότητα κακοήθεια του γυναικείου πληθυσμού στον Δυτικό κόσμο (ΗΠΑ, Ευρώπη). Μία στις 8 γυναίκες στις ΗΠΑ, και 1 στις 11 στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα προσβληθούν στην ζωή τους από καρκίνο μαστού και οι μισές θα πεθάνουν από την νόσο. Πρόληψη στον καρκίνο μαστού δεν υπάρχει , καθώς τα αίτια που προκαλούν την νόσο δεν είναι επακριβώς γνωστά. Η «πρόληψη» της νόσου στηρίζεται στην έγκαιρη διάγνωση σε αρχικά στάδια, όταν το μέγεθος του όγκου είναι μικρότερο του 1 εκ., οπότε δεν απαιτείται μαστεκτομή και μπορεί να επιτευχθεί στις περισσότερες περιπτώσεις πλήρης ίαση της νόσου . Η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με τον τακτικό έλεγχο με μαστογραφία. Η μαστογραφία μπορεί να εντοπίζει ογκίδια σε μέγεθος λίγων χιλιοστών, πολύ πριν γίνουν ψηλαφητά από την γυναίκα ή τον γιατρό της.
Η πρώτη μαστογραφία γίνεται στην ηλικία των 35 ετών και χρησιμεύει σαν «οδηγός» για τις μαστογραφίες που ακολουθήσουν. Η δεύτερη μαστογραφία γίνεται στην ηλικία των 40 ετών, και ακολουθούν ετήσιες μαστογραφίες τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Για γυναίκες άνω την 70 ετών η μαστογραφία γίνεται ανά 1-2 έτη και για όσο χρονικό διάστημα η γενικότερη κατάσταση υγείας της γυναίκας επιτρέπει.
Μεγάλες μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη το 1970-2000 απέδειξαν ότι η εφαρμογή του προληπτικού ελέγχου με μαστογραφία σώζει ζωές. Μειώνει την θνησιμότητα από καρκίνο μαστού σε ποσοστό 30-40% εντοπίζοντας τους όγκους σε μικρό μέγεθος πριν αυτοί γίνουν αντιληπτοί. Υπολογίζεται ότι με την εφαρμογή του προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου, για κάθε 1.000.000 εξεταζόμενες γυναίκες για 15 χρόνια, θα σωθούν 6.500 ζωές.
Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ αποτελεί την πλέον σύγχρονη απεικονιστική μέθοδο εξέτασης των μαστών με χρήση πολύ χαμηλής δόσης ακτινοβολίας. Είναι τεχνολογική καινοτομία και αποτελεί μετεξέλιξη της συμβατικής (κλασσικής) μαστογραφίας . Το σύστημα ψηφιακής μαστογραφίας αποτελείται από δύο τμήματα : α) τον σταθμό εξέτασης , όπου υπάρχει ένας μαστογράφος τεχνολογικά εξελιγμένος , συνδεμένος με μιά μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, που ελέγχει την λειτουργία του. Στην θέση της υποδοχής του συστήματος κασσέτας – φιλμ της συμβατικής μαστογραφίας , υπάρχει ένα κλειστό σύστημα ανιχνευτών άμορφου Si, που παράγουν την ηλεκτρονική εικόνα, β) τον σταθμό διάγνωσης . Η εξέταση γίνεται κατά παρόμοιο τρόπο με την γνωστή κλασσική εξέταση, δηλαδή πραγματοποιούνται δύο λήψεις ανά μαστό με ήπια πίεση, μέσω ενός ειδικού πλαστικού πιέστρου. Οι εικόνες μεταφέρονται στον σταθμό διάγνωσης σε ηλεκτρονική μορφή και αξιολογούνται σε ειδικές οθόνες υψηλής ευκρίνειας από τους ειδικούς διαγνωστές, αφού υποστούν μετατροπή και βελτιστοποίηση. Στην συνέχεια οι εικόνες εκτυπώνονται σε ειδικές laser κάμερες υψηλής ανάλυσης. Μπορεί να αρχειοθετηθούν, να δοθούν στην γυναίκα σε CD, να επανεκτυπωθούν, να αποσταλούν για δεύτερη γνώμη, να συγκριθούν με μελλοντικές εξετάσεις.
Η ψηφιακή μαστογραφία πλεονεκτεί σε πολλά σημεία της συμβατικής. Πρωταρχικό σημείο αποτελεί η δυνατότητα ρύθμισης της ποιότητος της εικόνας, μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η διαδικασία αυτή προσφέρει σημαντικά αυξημένη ανιχνευτική ικανότητα μικρών όγκων σε όλες τις γυναίκες, ειδικότερα όμως για εκείνες που έχουν μαστούς με αυξημένη πυκνότητα στην μαστογραφία (ινοκυστικούς), για γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών και για γυναίκες προ ή περιεμμηνοπαυσιακές, Η δυνατότητα αυξημένης αντίθεσης (contrast) της εικόνας που προσφέρει η ψηφιακή μαστογραφία σε συνδυασμό με την μελέτη των εικόνων στον σταθμό διάγνωσης με όλες τις δυνατότητες που αυτός προσφέρει, κάνουν την ψηφιακή μαστογραφία να υπερτερεί της συμβατικής και στον προληπτικό έλεγχο, με την αυξημένη ανιχνευτική ικανότητα των μικρών όγκων. Ο διαγνωστής ιατρός έχει την δυνατότητα να εξετάζει ταυτόχρονα στα ειδικά μόνιτορς εικόνες και των δύο μαστών συγκριτικά, να πραγματοποιεί μεγεθύνσεις χωρίς απώλεια της ευκρίνειας της εικόνας και να πραγματοποιεί μετρήσεις.
Με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας έχει γίνει εφικτή η μείωση της χρησιμοποιούμενης δόσης ακτινοβολίας κατά 30% συγκρινόμενη με την συμβατική μαστογραφία. Αν κανείς λάβει υπόψη την δυνατότητα να αποφεύγονται οι επαναλήψεις, μέσω της διόρθωσης της εικόνας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να γίνονται μεγεθύνσεις στον υπολογιστή και όχι με συμπληρωματική λήψη στον μαστό, η μείωση δόσης που επιτυγχάνεται είναι ακόμη μεγαλύτερη.