Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
Η οστεοπόρωση προσβάλλει μία στις 3 γυναίκες άνω των 50 ετών και αποτελεί μία σιωπηλή επιδημία της μετεμμηνοπαυσιακής γυναίκας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 800.000 γυναίκες έχουν ήδη ένα οστεοπορωτικό κάταγμα , ενώ 1.200.000 Ελληνίδες εμφανίζουν παθολογικά χαμηλή οστική πυκνότητα και είναι υποψήφιες για ένα μελλοντικό τέτοιο δυσάρεστο συμβάν.
Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες έχουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα και εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα οστεοπορωτικών καταγμάτων είναι:
1) Η απώλεια σε σχετικά νέα ηλικία ( για τα σημερινά δεδομένα ) της βασικής αναβολικής ορμόνης τους , των οιστρογόνων και
2) η “ελαττωματική” γεωμετρία των οστών τους. Οι μειωμένες διαστάσεις των οστών των γυναικών οδηγούν σε αυξημένη ευθραυστότητα.
Η καλύτερη μέθοδος για τον έλεγχο της οστικής μάζας την εκτίμηση της πιθανότητας να συμβεί στο μέλλον της γυναίκας οστεοπορωτικό κάταγμα είναι η μέθοδος DEXA. Είναι μία απλή και ανώδυνη καταγραφή , που γίνεται με τη γυναίκα σε ύπτια θέση. Οι συνήθεις μετρήσεις αφορούν την οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και τα δύο ισχία ( αυχένες μηριαίων οστών ).
Η πρώτη μέτρηση οστικής μάζας γίνεται στην ηλικία των 45 ετών και η επόμενη 6-12 μήνες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση ( εμμηνόπαυση ).
Το σύστημα μέτρησης οστικής μάζας της “ΔΕΛΤΑ ΨΗΦΙΑΚΗ” αποτελεί το πλέον σύγχρονο σύστημα της παγκόσμιας αγοράς με εξαιρετική ευκρίνεια και ακρίβεια μέτρησης , υψηλή ταχύτητα διενέργειας της εξέτασης και μηδενική ακτινοβολία. Το σύστημα αρχειοθετεί τις διενεργούμενες εξετάσεις και τις συγκρίνει με τις επόμενες δημιουργώντας διαγράμματα απόκλισης της οστικής μάζας με την πάροδο της ηλικίας.
Το ίδιο σύστημα διενεργεί εξέταση μέτρησης οστικής μάζας ολοκλήρου του σώματος με ταυτόχρονη μέτρηση του ποσοστού λίπους και μυικής μάζας ( λιπομέτρηση ), αλλά και κατανομή του λίπους κατά περιοχή και ποσοστά.